POBRANIE
Pozyskanie tkanki tłuszczowej wymaga wykonania prostego zabiegu, który jest bezpieczny dla zdrowia pacjenta i trwa do 10 minut. Tkanka tłuszczowa jest przede wszystkim pobierana z okolic pachwiny. Jest to miejsce łatwo dostępne do pobrania i późniejszej kontroli procesu gojenia się. Inne miejsca pobrania to okolice łopatki.
Zapraszamy do zapoznania się z filmem instruktażowym – pobranie tkanki tłuszczowej.
W trakcie pobierania tkanki tłuszczowej ważne jest zachowanie aseptyczności. W tym celu należy:
- zdezynfekować okolice pachwiny lub obszar międzyłopatkowy, z którego zostanie pobrana tkanka tłuszczowa,
- wykonać ok. 4 – 5 cm nacięcia skóry, wyosobnić podskórną tkankę tłuszczową i pobrać 2 – 3 gramów tkanki
- niezwłoczne umieścić tkankę w jałowej probówce z medium transportowym, dostarczonej przez laboratorium VSC
- zaszyć i zaopatrzyć ranę chirurgiczną
Probówka z pobranym materiałem biologicznym oraz wypełnionym dokumentem „Dane Rejestrowe Pacjenta” musi zostać wysłana do laboratorium VSC w czasie nie dłuższym niż 24 h od momentu pobrania.